Nieuws 15 februari 2018

Werkgelegenheid Rotterdam groeit, werkloosheid daalt

Het gaat goed met de Rotterdamse economie. De werkgelegenheid stijgt en de werkloosheid daalt. De stad wordt steeds populairder voor toeristen. Zo bleek uit cijfers van Rotterdam Partners eerder al dat het aantal hotelovernachtingen naar een record aantal van 1,8 miljoen steeg en het aantal hotelgasten naar 1,1 miljoen.

Maar Rotterdam is niet alleen in trek bij bezoekers, de stad wordt ook aantrekkelijker voor bewoners en ondernemers. De werkgelegenheid groeit door de toename van binnenlandse bestedingen, de aantrekkende huizenmarkt, groeiende bevolking en extra consumptieve bestedingen van bewoners en bezoekers. Deze trends zorgen voor de ontwikkeling van de stad en zorgen voor meer mogelijkheden voor bezoekers, bewoners en ondernemers. Dat werd onder andere bekend gemaakt tijdens de Economische Verkenning Rotterdam op 15 februari 2018.

Aantrekkelijke economie

In 2015 en 2016 groeide de economie van de regio Rijnmond substantieel met 2%, maar in 2017 wordt een groei van 3,5% verwacht. Uit de cijfers blijft dat Rotterdam trekker is van het economisch herstel in de regio. Daarbij zijn niet alleen de haven en distributie van belang, maar nu ook de producten- en consumentendiensten die zich voor in het centrum van Rotterdam ontwikkelen. Dat wil niet zeggen dat de haven geen belangrijk rol meer speelt in de stedelijk en regionale economie. De banden tussen haven en stad worden juist steeds belangrijker. Werkzaamheden die voorheen alleen in het havengebied plaatsvonden, zijn nu minder aan het havengebied gebonden, waardoor de stad belangrijk wordt als vestigingsplaats voor diensten gerichte en het aan de haven gerelateerde bedrijfsleven.

Aantrekkelijk voor ondernemers

Door de groeiende aantrekkelijkheid van Rotterdam, groeit ook de aantrekkingskracht tot (verschillende type) bedrijven. De bedrijvigheid gericht op diensten gerelateerd aan handel en logistiek, ICT-bedrijven, detailhandel, horeca & recreatie en innovatieve bedrijven groeit. Hiermee wordt de economische structuur van de stad versterkt en verbreed. Dit maakt Rotterdam sterker, want toenemende werkgelegenheid, meer vertrouwen en extra consumptie versterken elkaar.

Aantrekkelijk voor bewoners

De werkgelegenheid in de regio Rijnmond groeide in 2016 met 1,3%. Naar verwachting ligt dit percentage in 2017 op 1,9%. Ook het aantal banen nam in deze periode van begin 2016 tot begin 2017 toe met zo’n 9.200 banen, een groei 2,6%. De banengroei is ook terug te zien in de daling van de werkloosheid. In 2016 was het werkloosheidspercentage in Rotterdam 11,3%, in het derde kwartaal van 2017 daalde dit tot 7,3%. Opvallend is dat de werkloosheid in Rotterdam nog wel hoger dan in de andere grote steden zoals Amsterdam, Utrecht en Den Haag, maar het verschil wordt wel kleiner.

Bekijk meer EVR cijfers

Meer nieuws

Terug naar boven

Bekijk meer cijfers

Bekijk het EVR dashboard