Nieuws 27 augustus 2018

Steeds meer studenten naar Rotterdam

Dat Rotterdam steeds populairder wordt onder (buitenlandse) toeristen weten we inmiddels. Maar de stad heeft ook steeds meer aantrekkingskracht op toekomstige nationale en internationale studenten. Dit jaar beginnen meer studenten aan een universitaire of hbo-studie dan in voorgaande jaren.

Ingeschreven studenten

Dit jaar hebben zo’n 4.000 eerstejaars bachelorstudenten en master- zich ingeschreven voor een studie in Rotterdam. Vorig jaar waren dat er nog 3.200 en dat jaar ervoor 2.900. Het totaal aantal hbo- en universitaire studenten groeide van ruim 60.000 in 2012, tot 68.000 in 2016. Verwachting is dat de groei ook in 2017 en 2018 doorzet.

Internationale studenten

Rotterdam is niet alleen bij studenten uit Nederland populair. Ook internationale studenten komen graag naar de stad. Rotterdam is voor het eerst zelfs populairder dan Amsterdam onder internationale studenten die van plan zijn om na de zomer een halfjaar in Nederland te komen studeren. Zo blijk uit onderzoek naar studentenstromen van HousingAnywhere.

Rotterdam staat bovenaan op basis van de geboekte kamers bij Housinganywhere én waar het meest op gezocht wordt onder buitenlandse studenten op HousingAnywhere. Van alle internationale studenten die de afgelopen twee maanden via HousingAnywhere zochten op studentenhuisvesting in Nederland, zocht ruim 28% naar een kamer in Rotterdam. Amsterdam volgt met een kleine 25%, Den Haag met 10% en Delft met 8%. In 2018 waren er bijna 9000 internationale studenten in Rotterdam en dat lijken er alleen maar meer te worden.

Huisvesting

Door het toegenomen aantal studenten, moet er ook meer huisvestingsmogelijkheden in Rotterdam komen. Het nieuwe college zet in ieder geval in op 2000 nieuwe woonruimtes voor studenten. De gemeente hoopt dat studenten na hun studie in de Rotterdam blijven.

Bekijk meer EVR cijfers

Meer nieuws

Terug naar boven

Bekijk meer cijfers

Bekijk het EVR dashboard