Nieuws 20 juli 2018

Rotterdam heeft relatief veel starterswoningen

De meest betaalbare woningen voor samenwonende starters (vraagprijs onder de €230.000) staan te koop in Rotterdam. Ook alleenstaande starters (vraagprijs onder de €150.000) kunnen in absolute zin de meest betaalbare woningen in Rotterdam vinden. Dat blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau.

Jonge starters

De huizenprijzen stijgen en het aanbod van het aantal woningen in steden neemt af. Van alle beschikbare woningen kunnen jonge starters, jonger dan 35 jaar, met hun inkomen nog maar 26% van de huizen die online staan financieren. Voor alleenstaande starters ligt dit nog lager. Zij kunnen maar 7% van de huizen die online staan financieren.

Aanbod Rotterdam

Vooral jonge starters kunnen lastig een woning vinden in de grote steden. Toch zijn in Rotterdam de meeste woningen beschikbaar voor jonge starters. En van de vier grote steden hebben jonge starters in Rotterdam de meeste koopkansen. Buiten de Randstad is er meer kans tot het vinden van een geschikte woning. Dordrecht is volgens het ING Economisch Bureau een toegankelijk alternatief.

Concurrentie

Dat er in Rotterdam meer aanbod is dan in de vier andere grote steden, betekent niet dat starters daardoor ook altijd een huis kunnen kopen. Door concurrentie zijn de verkoopprijzen hoog en is het aanbod laag. Daarbij hebben starters eigen vermogen nodig, wat ze vaak (nog) niet hebben. Starters hebben niet alleen te maken met andere starters als concurrent. Particuliere beleggers en doorstromers bieden vaak ook mee op dezelfde soort woningen.

Plaats van het aanbod

Na dit onderzoek van dit het Economisch Bureau van de ING ontstaat de vraag, waar het aanbod in Rotterdam voor jonge starters zicht bevindt. Het lijkt erop dat betaalbare starterswoningen niet in het centrum te vinden zijn, maar verder daarbuiten en aan de andere kant van de Maas.

Lees meer

  • Lees hier het onderzoek van het ING Economisch Bureau
Bekijk meer EVR cijfers

Meer nieuws

Terug naar boven

Bekijk meer cijfers

Bekijk het EVR dashboard