Nieuws 30 oktober 2018

Rotterdam beste binnenstad

Rotterdam heeft de economisch best presterende binnenstad van Nederland. Dat blijkt uit het recent gepubliceerde rapport Wonen en werken in de Nederlandse binnensteden van Bureau Louter.

In het onderzoek zijn de woon- en werkfunctie en de economische prestaties en ontwikkelingen van 81 Nederlandse binnensteden met elkaar vergeleken. Rotterdam was de winnaar op het gebied van economische prestaties en ontwikkelingen. De stad staat op de eerste plek met een 8,9. Amsterdam is nummer 2 met een 8,6 gevolgd door Utrecht met een 8,5. De recentste cijfers die Bureau Louter in dit onderzoek kon gebruiken liepen tot begin 2016. Dat is enigszins jammer, omdat de economie sindsdien sterk is gegroeid. Het jaar waarmee is vergeleken, is 2009. Toen stond de Rotterdamse binnenstad qua economische prestaties ook op nummer 1.

Kantoorfunctie

Bureau Louter onderscheidde vier typen van economische functies voor binnensteden: bestuur, kantoor, winkel en vrije tijd. Opvallend is dat de winkelfunctie van die vier het minst bijdraagt aan de werkgelegenheid. Kantoor en retail namen de afgelopen jaren sowieso in economisch belang af en de functie vrije tijd werd steeds belangrijker: ondanks de economische crisis bleef die doorgroeien. De binnenstad van Rotterdam scoort van alle gemeten binnensteden het hoogst op de kantoorfunctie. De bijdrage die ambtenaren leveren aan de economische prestaties van de binnenstad is flink vergroot toen diverse gemeentelijke diensten werden ondergebracht in De Rotterdam op de Kop van Zuid.

Woonaantrekkelijkheid

Qua woonaantrekkelijkheid doet Rotterdam het minder goed met plaats 29. De top 3 wordt hier gevormd door Amsterdam, Zwolle en Utrecht. Het aantal arbeidsplaatsen per inwoner ligt in Rotterdam ook vrij laag: 2,36 plaatsen per inwoner. Met dat cijfer haalt Rotterdam geen plaats in de top 10 van binnensteden met de beste verhouding arbeidsplaatsen per inwoner. Zoetermeer gaat daar aan kop.

Economisch best presterende binnensteden:

  1. Rotterdam 8,9
  2. Amsterdam 8,6
  3. Utrecht 8,5
  4. Den Bosch 8,3
  5. Eindhoven 8,3
  6. Den Haag 8,3
  7. Arnhem 8,1
  8. Enschede 8,0
  9. Almere 7,7

Meer informatie

Bekijk meer EVR cijfers

Meer nieuws

Terug naar boven

Bekijk meer cijfers

Bekijk het EVR dashboard