Nieuws 15 mei 2020

Regionale verschillen impact coronacrisis

Alle economische sectoren en regio’s merken de effecten van de coronacrisis. Tegelijkertijd is de pijn niet helemaal gelijk verdeeld qua hevigheid en snelheid: er zijn regionale verschillen. Zo blijken regio’s met grote logistieke clusters zoals Rotterdam en West- en Midden-Brabant nu kwetsbaar in hun verdienvermogen. Sociologisch adviesbureau Blaauwberg beschrijft de regionale verschillen aan de hand van sectorale cijfers.

Alle economische sectoren en regio’s merken linksom of rechtsom de effecten van de coronacrisis. De combinatie van vraaguitval en disruptie van het aanbod (gedwongen sluiting, toeleveringsproblemen in de keten, hoger ziekteverzuim) is een uniek en vernietigend effect van deze crisis. Wat zijn de regionale verschillen? Blaauwberg kijkt naar de regionale impact aan de hand van twee parameters: bijdrage van sectoren aan de regionale werkgelegenheid en bijdrage van sectoren aan het bruto regionaal product. Lees het volledige artikel Regionale verschillen impact crisis.

De hamer en de dans

Blaauwberg publiceerde eerder over het bijzondere verloop in de tijd van deze crisis aan de hand van de metafoor van ‘de hamer en de dans’: de acute fase om met een lockdown het virus de pas af te snijden (de hamer) en de langgerekte en ingewikkelde unlocking om nieuwe uitbraken in te dammen (de dansfase). In het artikel Regionale verschillen impact crisis wordt gerefereerd aan deze metafoor. Welke regio’s worden hard geraakt in de hamerfase? Hoe zit het met de kwetsbaarheid in de langere ‘dansfase’. En welke regio’s zijn door hun sectorale samenstelling het meest robuust?

Bron: www.blaauwberg.nl

Terug naar boven