Nieuws 9 mei 2019

Groot-Rijnmond heeft krachtigste regionale logistieke ecosysteem van Nederland

Redacteur: Lilian Suurmeijer

Bron: www.bciglobal.nl

Groot-Rijnmond staat op nummer 1 in de top 10 van regio’s in Nederland met het meest krachtige en veelzijdige logistieke ecosysteem. Dat blijkt uit onderzoek van Buck Consultants International.

De regio Rotterdam-Rijnmond kent het meest krachtige en veelzijdige logistieke ecosysteem van alle Nederlandse regio’s door de combinatie van zeehavenlogistiek en nationale/ versdistributie. Bovendien heeft de regio de één na grootste urbane agglomeratie in Nederland, met een daarbij behorende behoefte aan stadslogistiek. De regio Rotterdam-Rijnmond zal vanwege de aanwezigheid van de zeehaven ook op langere termijn aantrekkelijk blijven voor specifieke warehouses, bijvoorbeeld gekoppeld aan een relatief grote afvoer via feeder/shortsea over zee. Het is opmerkelijk dat Rotterdam-Rijnmond ook op het thema arbeidsmarkt goed scoort. De redenen zijn het relatief grote aanbod aan arbeidskrachten en de verschillende aanwezige logistieke opleidingen.

Logistieke hotspots

De plaatsen 2, 3 en 4 op de ranglijst van regionale logistieke ecosystemen zijn voor de logistieke hotspots west Noord-Brabant, midden Noord-Brabant en Noord-Limburg. De eerste twee Brabantse regio’s scoren iets beter door hun centralere ligging in Nederland die hen aantrekkelijker maakt voor nationale distributie. Als locatie voor Europese distributiecentra doen de regio’s niet veel voor elkaar onder. Deze drie regio’s zijn ook voor e-commerce operaties erg interessant, onder meer omdat de beroepsbevolking veel feeling met logistiek heeft. Nummer 5: zuidoost Noord-Brabant scoort iets beter dan nummer 6: Groot-Amsterdam. Beide regio’s hebben een goede uitgangspositie als ecosysteem, maar in zuidoost Noord-Brabant speelt de maakindustrie een sterke rol en staat logistiek minder op de voorgrond. In Groot-Amsterdam is er ruimtegebrek voor de ontwikkeling van grotere logistieke warehouses. Beide regio’s zijn echter wel aantrekkelijke vestigingsplaatsregio’s voor individuele warehouses.

Top 10 regio’s met meest krachtige regionale logistieke ecosysteem

1. Groot-Rijnmond
2. West Noord-Brabant
3. Midden Noord-Brabant
4. Noord-Limburg
5. Zuidoost Noord-Brabant
6. Groot-Amsterdam
7. Arnhem-Nijmegen
8. Noordoost Noord-Brabant
9. Utrecht
10. Zuidwest-Gelderland

Data van 40 regio’s

Buck Consultants International keek bij het onderzoek naar 4 pijlers in de regionale logistieke ecosystemen:
• Voldoende marktomvang en kansen voor business development voor logistieke operaties
• Aantrekkelijke fysieke bedrijfsomgeving voor logistieke faciliteiten
• Ontwikkeling arbeidsmarkt voor distributiecentra
• Hoge mate van innovatie en duurzaamheid in logistieke operaties
Per pijler zijn 4 hoofdfactoren benoemd en deze in totaal 16 hoofdfactoren zijn operationeel gemaakt in 52 indicatoren. Al deze data zijn verzameld en geanalyseerd voor alle 40 regio’s in Nederland.

Het onderzoek is een initiatief van Buck Consultants International en wordt mede mogelijk gemaakt door WDP, specialist in semi-industrieel en logistiek vastgoed. Daarnaast zijn er ook bijdragen geleverd door de regio’s Zuid-West-Gelderland, Arnhem-Nijmegen en de drie Limburgse regio’s.

Meer nieuws

Terug naar boven

Bekijk meer cijfers

Bekijk het EVR dashboard