Nieuws 2 december 2019

Gemeente Rotterdam lanceert veelzijdige en toekomstbestendige lantaarnpaal CENT-R

redacteur: Lilian Suurmeijer

Bronnen: Linkmagazine, Algemeen Dagblad, Business Insider.

Gemeente Rotterdam en Lightwell lanceerden de CENT-R lantaarnpaal tijdens de Smart City Expo 2019 in Barcelona. De slimme lantaarnpalen geven niet alleen licht, maar zijn tegelijk ook bijvoorbeeld parkeermeter, oplaadpunt voor elektrische voertuigen, 5G-antenne, camera en sensor.


CENT-R staat voor Connective Energy Network Tool – Rotterdam. De CENT-R kan uitgerust worden met allerlei smart city toepassingen. Denk, naast aan verlichting, bijvoorbeeld aan: het vervangen van elektriciteitskastjes, opladen van elektrische voertuigen, het omzetten van continu naar gelijkspanning netwerk, 5G, camera’s en sensoren om bijvoorbeeld luchtkwaliteit, geluid of de eikenprocessierups te monitoren. Door het slimme en circulaire ontwerp van de paal kan snel ingesprongen worden op de nieuwste technische innovaties. De energietransitie en de komst van 5G waren onder meer redenen om de CENT-R te ontwikkelen. De gemeente Rotterdam wil een wildgroei aan kastjes en palen in de openbare ruimte voor zijn. En de regie houden over de data, zoals persoonsgegevens, die zo’n slimme paal zal opleveren.

Pilot Reyeroord

Naar verwachting start eind januari een pilot met drie CENT-R lantaarnpalen in de wijk Reyeroord. De pilot is het startpunt op weg naar een buitenruimte die future proof is. Rotterdam speelt in op de realisatie van klimaatambities. Daardoor is de stad een voorloper in het toepassen en faciliteren van technologie in de openbare ruimte. In Reyeroord, voorbeeldwijk van de toekomst, komen diverse beheer- en sociale opgaven samen. En worden diverse innovatieve start-ups ‘getest’. Meer informatie over de pilot: www.rotterdam.nl/wonen-leven/cent-r/.

Rotterdam digitale voorbeeldstad

Wethouder Barbara Kathmann (Economie): ‘Rotterdam heeft grote ambities op het vlak van de digitaliseringsaanpak: we willen in 2025 een digitale voorbeeldstad zijn. Met de nieuwste ontwikkelingen bouwen we een duurzame stad, waar je graag woont en werkt. Daarvoor werken we samen met het bedrijfsleven en kennisinstellingen. Eén van de uitgangspunten van de pilot is om de technische mogelijkheden te laten zien en vervolgens het gesprek aan te gaan met betrokkenen in de wijk over beheer, veiligheid, datamanagement, 5G, mobiliteit en de energietransitie.’

Co-creatie

De CENT-R is een co-creatie van de gemeente Rotterdam en Lightwell. Allerlei partijen zaten aan tafel, van de stadsarchitect tot de netwerkbeheerder en gemeentelijke juristen. Ook werd samengewerkt met opleidingsinstituten Da Vinci College Dordrecht en de Hogeschool Rotterdam.

Meer nieuws

Terug naar boven

Meer over de EVR

Bekijk de EVR-cijfers