Interview Rodney van den Hengel (Heilige Boontjes).

Rodney van den Hengel, mede-eigenaar Heilige Boontjes, in gesprek met Precilla Schrier, connector sociaal ondernemen bij R’damse Nieuwe.

De horeca wordt hard geraakt door de coronacrisis. Dat geldt voor iedere ondernemer in deze branche. Maar wat als de ondernemer ook nog verantwoordelijk is voor de re-integratie van verschillende (probleem) jongeren? Hoe houd je dan je hoofd koel? Rodney van den Hengel is een van de eigenaren van Heilige Boontjes, het Rotterdamse koffieconcept met een verhaal. Hij zet alles op alles om geen van de ‘boontjes’ te hoeven laten gaan. ‘De terugkeer naar het foute pad ligt op de loer’, zegt Rodney.

 

Van koffiezaak tot volwaardige horecagelegenheid

Heilige Boontjes is inmiddels een van de pareltjes in Rotterdam als je het hebt over sociaal ondernemerschap. Een bizar goed bakkie koffie, gebrand en gezet door ex-gedetineerden en probleemjongeren. En als het aan Rodney ligt: ‘een plek voor iedereen, die om wat voor reden dan ook, buiten de boot valt in de maatschappij’.

 

Ooit gestart aan het Burgemeester Meineszplein is Heilige Boontjes nu gevestigd in het oude politiebureau op het Eendrachtsplein, midden in het centrum van Rotterdam. Het concept zit in de lift. Bovenin het pand van de koffiezaak werd eind 2019 het epicentrum van sociaal ondernemerschap opengegooid: Bureau Eendracht. Een kantoorpand met verschillende bedrijven die met elkaar Rotterdam nog mooier en beter maken.

 

Dit geeft Heilige Boontjes genoeg reden om de koffiezaak uit te breiden met een goede lunchkaart, borrelgelegenheid en ook ‘s avonds kan je een maaltijd scoren met impact. Want hoe meer werkgelegenheid er bij Heilige Boontjes gecreëerd wordt, hoe meer ‘boontjes’ er aan het werk gezet kunnen worden. En als finishing touch worden de oude cellen omgetoverd tot een unieke Airbnb ervaring. Heilige Boontjes en Bureau Eendracht staan als een huis.

 

Corona gooide roet in het eten. Door de lockdownmaatregelen moest ook Heilige Boontjes tijdelijk de deuren sluiten. Rodney ging echter niet bij de pakken neerzitten. Heilige Boontjes startte een take away punt voor koffie en lunch, opende hun vernieuwde webshop en creëerde zo een distributiecentrum met kilo’s bonen en andere heilige boontjes producten. Zo komt het de crisis wel door.

 

Website Heilige Boontjes

Volg Heilige Boontjes op Instagram

R’damse Nieuwe gelooft dat Rotterdam de stad van de toekomst is, die gedragen wordt door degroeiende groep jonge stadsgenotenmet nieuwe en bijzondere ideeën.

R’damse Nieuwe zet haar community in om ruimte te creëren voor relevante vraagstukken in de stad en door frisse koppen te ‘connecten’ met de oude garde. Dit doet zij door het uitdragen van verschillende thema’s zoals: gezondheid en voedsel, sociaal ondernemen, stads- en gebiedsontwikkeling en meer.Voor de Economische Verkenning Rotterdam 2021 heeft R’damse Nieuwe drie (jonge) ondernemers uit de stad gevraagd hoe zij zichzelf en de stad staande houden tijdens de corona-crisis. Elders in deze uitgave kunt u de interviews lezen.

 

Houd onze website en sociale media (Instagram, Facebook) in de gaten voor de laatste ontwikkelingen omtrent onze thema’s.

Terug naar boven