Houd de stad toegankelijk voor alle Rotterdammers.

Voor jonge starters is het steeds moeilijker om een betaalbare woning in Rotterdam te vinden. Dat is de keerzijde van de groeiende populariteit van de stad.

In de afgelopen jaren heeft de wereld (eindelijk) ontdekt hoe tof Rotterdam eigenlijk is. Toeristen weten de stad meer dan ooit te vinden en nieuwe bedrijven vestigen zich in de stad. Het aantal innovatiehubs en verzamelgebouwen groeit als kool en zelfs voor Amsterdammers is het tegenwoordig bon ton om naar die prachtige ‘rotstad’ aan de Maas te verhuizen. Hoewel we als Rotterdammers die populariteit soms een beetje spannend vinden, merken we ook hoe goed het is voor de stad.

Jonge pioniers

Los van de officiële cijfers over een sterke economie en dalende werkloosheid, merken we dat vooral aan hoe de stad aanvoelt. Op de gekste (leukste!) plekjes verschijnen koffiezaken en restaurants. Mocht je buiten de deur willen ontbijten, dan kan dat tegenwoordig niet op één, maar op tien plekken en Rotterdam heeft zelfs weer iets dat lijkt op een bruisend nachtleven. Dat komt enerzijds omdat er échte, vaak jonge ondernemers zijn die risico durven te nemen en de stad daarmee een stukje mooier maken. We kennen ze in Rotterdam gewoon bij hun voornaam. Kris, Aruna, Sabine, Mich, Tjeerd en Nikki zijn gevestigde namen onder jonge Rotterdammers, pioniers van het nieuwe succes van Rotterdam. Het succes dat zij aanjagen kan anderzijds bestaan omdat er tegenwoordig draagvlak is in Rotterdam. Het gemiddelde inkomen van de stad stijgt en Rotterdammers besteden dat graag op de leuke plekken in hun stad.

Problemen voor starters

Maar diezelfde generatie merkt nu al de keerzijde van dit succes. We zijn geen Amsterdam, maar menig jonge Rotterdammer zal je vertellen hoe ingewikkeld het momenteel is om een goede woning te huren, laat staan te kopen. Sociale huurwoningen zijn vaak buiten bereik, de wachtlijst is te lang of het inkomen is te hoog. Maar tegelijkertijd is datzelfde salaris voor een vrijesectorwoning te laag. Dan maar kopen? Volgens het CBS werd in 2017 gemiddeld €227.834 betaald voor een Rotterdamse woning. Om een dergelijke woning te kopen, heb je een bruto maandinkomen nodig van ruim €4.000. Een inkomen dat voor mening starter onbereikbaar is.

Betaalbare woningen

Rotterdam verkeert in de unieke luxepositie dat het nu goed gaat met de stad, en dat steeds meer Rotterdammers daarvan kunnen profiteren. En die stijgende lijn willen we doorzetten! Daarom zullen we ervoor moeten zorgen dat het succes van de stad bij iedereen landt én dat Rotterdam toegankelijk blijft voor iedereen die van waarde is voor de stad. Dat zijn de Rotterdammers die een probleem zien, daar een uitdaging van maken en die vervolgens gaan oplossen. Dat zijn de Rotterdammers die de stad nodig heeft en waarvoor de stad toegankelijk moet zijn. Daarvoor zijn betaalbare woningen en werkplekken nodig. En dan bedoelen we echt betaalbaar, want wat door beleidsmakers soms gezien wordt als ‘middel-dure huur’ is voor menig creatieve starter een onhaalbare smak geld.

Daarnaast houden we Rotterdam toegankelijk door een aantrekkelijke en veilige openbare ruimte. Plekken waar toffe festivals kunnen worden georganiseerd, maar ook parken waar de natuur centraal staat. Een aantrekkelijk uitgaansleven. Straten waar échte Rotterdamse ondernemers kunnen groeien zonder bang te zijn dat ze worden vervangen door de eenheidsworst die we ook in Zoetermeer kunnen vinden. Dat is het Rotterdam waar we willen wonen, leven, werken
en aan bij willen dragen.

Terug naar boven