Nieuws 18 oktober 2018

Beleggers drijven huizenprijzen Rotterdam verder op

De Nederlandse woningmarkt draait op volle toeren. In de vier grote steden, waaronder Rotterdam, kochten particuliere beleggers vorig jaar gemiddeld één op de vijf woningen op, tegenover één op de acht in 2016. Daardoor worden huizen steeds duurder.

Het onlangs gepubliceerde Overzicht Financiële Stabiliteit laat zien dat particuliere beleggers in de vier grote steden steeds meer huizen kopen. Gemiddeld één op de vijf huizen werd in 2017 verkocht aan beleggers tegenover één op de acht in 2016. Een opvallend sterke stijging, stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in het rapport. Volgens kenners drijven beleggers zo de prijzen nog meer op. De prijzen liggen al aanzienlijk hoger dan op het hoogtepunt in 2008.

Gemiddelde woningprijs omhoog

Eind 2016 waren beleggers in Rotterdam goed voor 10 procent van de woningaankopen. Vijf jaar eerder was dat nog 5 procent. In Amsterdam ging het in 2016 om zo’n 13 procent. De gemiddelde woningprijs op jaarbasis in Rotterdam ging omhoog van 5,5 procent in het vierde kwartaal van 2015 naar bijna 15 procent in het tweede kwartaal van dit jaar.

Woningen gewild bij beleggers

Woningen zijn momenteel gewild bij beleggers, omdat de stijgende huizenprijzen voor een flink rendement zorgen in tegenstelling tot sparen. En het is minder riskant dan beleggen. Ze verkopen de huizen met winst door of laten ze ombouwen tot bijvoorbeeld studentenkamers die ze verhuren.

Bekijk meer EVR cijfers

Meer nieuws

Terug naar boven

Bekijk meer cijfers

Bekijk het EVR dashboard