Nieuws 19 juni 2019

In 2019 en 2020 bijna 20.000 extra banen voor regio Rijnmond

Redacteur: Lilian Suurmeijer

Bron: AD en UWV

Werklozen in de regio Rijnmond vinden sneller werk door een goed draaiende economie. Volgens het UWV daalt in 2019 het aantal regiogenoten met een WW-uitkering met 9 procent, dat is meer dan in de rest van Nederland.

Onlangs publiceerde het UWV het rapport Arbeidsmarktprognose 2019 – 2020. Het UWV verwacht dat de werkgelegenheid in 2019 en 2020 gemiddeld met 1,6 procent per jaar groeit. Daardoor kunnen werklozen sneller aan de slag. Ook draait de economie op volle toeren, dus bedrijven hebben weer geld om mensen aan te nemen. Van de mensen die eerder hun baan verloren en in de WW belandden, vonden zeven op de tien afgelopen jaar binnen een maand nadat hun uitkering stopte nieuw werk.

Dipje

Er komen dit jaar en volgend jaar bijna 20.000 banen bij in de regio Rijnmond. Dat is veel, maar in Amsterdam zijn het er dubbel zo veel. ‘Rijnmond blijft wat achter qua groei doordat snelgroeiende sectoren, zoals de ict, hier minder groot zijn’, aldus Jacqueline Toxopeus, arbeidsmarktadviseur UWV Rijnmond. In de regio Rijnmond is juist de sector vervoer en opslag heel groot. En daar wordt, na jaren van grote groei, volgend jaar een dipje verwacht. Toxopeus zoekt de oorzaak daarvan in de brexit: ‘De grenscontroles gaan transportbedrijven tijd kosten en tijd is geld.’

Krappe arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is krap, blijkt uit de prognose. Onder andere in de uitzendbranche stokt waarschijnlijk het aantal vacatures. Dat is volgens het UWV logisch: bedrijven hebben weer meer geld om personeel in dienst te nemen en daardoor is het lastiger om mensen te vinden die als uitzendkracht willen werken. Wie een baan zoekt, kan het best terecht in de zorg. Daar worden meer dan 2.500 nieuwe vacatures per jaar verwacht. Door de vergrijzing – er zijn steeds meer oude mensen en zij hebben hulp nodig – zijn vooral veel banen beschikbaar in de verpleging, verzorging en in de thuiszorg.

Niet-standaard werknemers

De prognoses zijn goed nieuws voor veel werkzoekenden, maar minder goed nieuws voor werkgevers in de regio. Het wordt voor hen lastiger om aan personeel te komen. Om lege plekken te voorkomen, moeten werkgevers serieus kijken naar niet-standaard werknemers, vindt het UWV. De uitkeringsinstantie wil meer mensen met een Wajong-uitkering aan een baan helpen, zodat alle beschikbare arbeidskrachten worden benut.

UWV Arbeidsmarktprognose 2019-2020

Deze publicatie beschrijft hoe de arbeidsmarkt in Nederland zich de komende twee jaar ontwikkelt. De publicatie bevat prognoses van de vraag naar en het aanbod van arbeid. Ook komen ontwikkelingen in de werkloosheid en het aantal WW-uitkeringen aan bod.

De belangrijkste uitkomsten zijn:

  • In twee jaar tijd komen er in Nederland 309 duizend banen bij en jaarlijks ontstaan zo’n 1,1 miljoen vacatures.
  • De meeste vacatures ontstaan in de detailhandel, zorg & welzijn en horeca.
  • Het aantal WW-uitkeringen in Nederland daalt naar 232 duizend eind 2019 en stijgt vervolgens licht naar 234 duizend eind 2020.
  • Het aantal banen groeit minder snel dan in 2017 en 2018 maar de arbeidsmarkt blijft voorlopig nog krap.

Download UWV arbeidsmarktprognose 2019-2020

 

Meer nieuws

Terug naar boven

Bekijk meer cijfers

Bekijk het EVR dashboard